Vad är Arabica kaffe?

Om man är en gedigen kaffedrickare så har man säkert hört termen Arabica kaffe. Då är det inte så konstigt att fundera på frågan: ”Vad är Arabica kaffe och är det godare än andra kaffesorter?” Genom att ha koll på olika kaffesorter och deras ursprung så är chansen att man hittar ett riktigt gott kaffe mycket större.

Arabicabönan är den kaffeböna som är vanligast när det kommer till vanligt kaffe. Det är denna kaffeböna som skapar den godaste koppen kaffe när den skördas, rostas och mals ner och bryggs.

Detta är Arabica kaffe

Det finns två giganter i kaffesläktet och dessa är Arabica och Robusta. Arabica är den populäraste bönan på grund av dess milda smak som ger en riktigt len kopp kaffe. Dessutom anses Arabicabönan skapa det finaste kaffet. En kopp kaffe som är bryggd av enbart Arabicabönor anses vara riktigt fin. Kaffe som däremot är utblandat med den bittrare Robustabönan har inte samma höga kvalité.

Den lena smaken får Arabica kaffet från den låga koffeinhalten. För mycket koffein skapar nämligen kaffebönor med en bitter smak. Att hitta rent Arabica kaffe, utan att det är uppblandat med Robustabönor kan vara svårt. Robustabönor är nämligen billigare och ger mer styrka till kaffet, vilket gör de populära i kaffeblandningar.

Allt man behöver veta om Arabicaplantan

Många föreställer sig att kaffebönor växer på en buske och att de är bruna, precis som i affärens påse. Det kunde dock inte vara mer fel. Faktum är nämligen att kaffebönor inte alls är bruna och hård och egentligen är de inte ens bönor.

Kaffebönor växer nämligen på ett träd och det som blir till kaffebönor är runda röda bär, nästan lika stora som körsbär. Bären växer i kluster på trädet. Arabicaträdet är relativt högt och blir runt 4,5 meter. Arabicaträden är en så kallad tropisk höglandsväxt och i rätt omgivning växer träden hela 50 centimeter per år. Träden ansas regelbundet för att det ska bli enklare att skörda bären. När de växer fritt i det vilda kan de dock bli hela tio meter höga.

Det tar ett tag från plantering till dess att de röda bären kan skördas. Träden brukar blomma redan efter tre år, men den första skörden dröjer ett till två år till. För en rejäl skörd krävs dock ännu längre tid.

Upptäcktes av Carl von Linné

Arabicaträden trivs inte i direkt solsken, så om de kan växa i skuggan av andra, högre träd så trivs de utmärkt. De växer bäst i bergiga klimat, gärna riktigt högt upp. Vanligtvis växer Arabicaträd på 600–2 200 meters höjd. Ju högre upp träden växer desto finare anses bönorna vara. Det beror på att kaffebönor som växer högre upp blir mer aromatiska och kaffet får en djupare smak.

Det var den svenska botanikern Carl von Linné som upptäckte Arabicaträdet. Det skedde redan år 1753 och det var även då som han namngav plantan. Att han gav plantan namnet coffea Arabica beror på ett simpelt missförstånd. Han trodde nämligen att trädet hade sitt ursprung på den arabiska halvön, därav namnet som betyder ”arabiskt kaffe”.

Idag vet man dock att Arabicakaffe inte alls kommer från den arabiska halvön utan från Etiopien i Afrika. Om man reser dit kan man idag se hur plantan växer i det vilda där den kan bli riktigt hög.

Två varianter av coffea Arabica

Själva Arabicaplantan finns i två olika varianter, dels Typica och dels Bourbon, varav den första räknas som den ursprungliga sorten. Det beror på den simpla anledningen att det var Typica som upptäcktes först. Kaffet man köper kan alltså komma från någon av dessa arter.

Typica är ger en mindre skörd än Bourbon, men det är kaffebönor av riktigt hög kvalité. Typica skapar alltså en riktigt lyxig kopp kaffe. Bourbon däremot, namngiven efter ön La Reunion i Indiska Oceanien som då hade samma namn är vanligare att odla än Typica. Bourbon är extra populär på grund av de stora skördarna och den höga avkastningen som plantorna ger.

Vad är Arabica kaffets ursprung?

Man känner igen Arabicabönan på dess ovala form, men varifrån kommer den egentligen? Faktum är att Arabicabönorna har sitt ursprung i Etiopien i Afrika. Idag odlas dock Arabicabönorna över hela världen, ofta i länder nära ekvatorn där klimatet är perfekt för kaffeodling.

Man kan bland annat hitta Arabicaträd i kaffeländer såsom Colombia, Brasilien och Centralamerika. Faktum är att runt 60 % av allt kaffe som produceras i världen kommer från just Arabicaodlingar. Arabica odlas såklart även i Etiopien där klimatet fortfarande passar kaffebönorna bra.

Skillnaden mellan Arabica och Robusta

När det kommer till kaffebönor finns det framförallt två bönor som är viktiga, dels Arabicabönan och dels Robustabönan. De kommer både från samma undergrupp, coffea och kallas för coffea Arabica och coffea canephora. Den senare innehåller mer koffein än Arabicabönan, vilket gör att den får en bittrare och skarpare smak. Arabicabönorna har däremot en mildare och sötare smak med hög syrlighet. Det är därför de är så populära.

Det är mycket enklare att odla Robustabönor än Arabicabönor. Det beror på den höga halten koffein som Robustabönorna innehåller. Koffeinet gör nämligen bären mer tåliga och mindre sårbara eftersom att den höga koffeinhalten kan vara skadlig för insekter. Därmed drabbas träden av mindre ohyra och insektsangrepp.

Smak och pris skiljer de åt

De olika träden kräver dessutom olika mark och jord att växa i. Arabicaträden vill växa i en jord med lågt PH-värde och utan direkt solsken. Dessutom odlas de uppe i bergen, på en hög nivå. Robustaträden däremot kan med lätthet odlas på en nivå närmare havsnivån. De kräver mer regn och vill inte ha ett alltför torrt klimat. Robustaträden trivs också bättre i en något lägre temperatur än Arabicabönorna som vill ha värme. Kaffeträden är generellt känsliga mot kyla och frost.

Den stora skillnaden mellan kaffebönorna är smaken och priset. Arabicabönorna är finare och mer eftertraktade. Robustas höga koffeinhalt i kombination med det låga syreinnehållet gör att de anses som sämre kaffebönor, vilket medför att de är billigare.

För att skapa en bra balans mellan såväl smak som pris brukar man skapa så kallade kaffeblends där man blandar Arabicabönor med Robustabönor. I espresso är till exempel Robustabönorna viktiga för att skapa den starka smaken och den fina creman.

Gott kaffe tillverkat av Arabicabönor

Vad är Arabica kaffe utan någon inblandning av Robustabönor? Jo, man får ett lenare kaffe med mindre skarp smak. Det kaffe de flesta är vana vid är dock en blandning av olika bönor.

Mogna kaffebär skördas och rostas för att skapa goda kaffebönor. Det är själva rostningen som bestämmer vilken smak kaffet får. När man köper kaffe är därför såväl bönan som ursprungslandet och rostningen viktigt. Alla dessa faktorer spelar in när det gäller vilken smak den färdiga produkten får.

Att torka och rosta bönorna rätt

Med Arabicabönor får man ett aromatiskt komplext kaffe. I bönan finns det mycket fett och socker, vilket gör den mycket nyansrik. Den innehåller dessutom cirka 1,5 % koffein. Bönorna kan torkas såväl av solen som av torkare eller maskin. Den torkningsprocess bönan går igenom är viktig för smaken.

När det är dags att rosta bönorna kan så lite som 0,1 grad spela stor roll i vilken smak bönorna får. Det finns såväl mörkrostat kaffe som mellanrost och ljusrostat kaffe. Mellanrostade Arabicabönor är det vanligaste och det är ofta det här kaffet man serveras på ett café eller dricker hemma. Mörkrostade bönor ger kaffet en djupare smak medan ljusrostade bönor ger kaffet en lätt smak.

Smakfullt kaffe – till dubbla priset

Vad är Arabica kaffe utan den lena, fina smaken? Om man vill ha ett ledigt kaffe utan skarp smak och med mindre koffein, då är Arabica kaffet ett bra val. Men som det gamla ordspråket lyder: smakar det så kostar det.

Rent Arabica kaffe är nämligen nästan dubbelt så dyrt som Robustakaffe. När man jämför priser för kaffebönorna så räknar man på inköpspriset för råkaffebönor, alltså obehandlade bönor som ännu inte har rostats.

Det dubbla priset gör det enklare att förstå varför Arabicabönor vanligtvis blandas med Robustabönor. Det är nämligen en fråga både om smak och pris. Eftersom att de flesta svenskar är vana vid att dricka en blandning av Arabica- och Robustabönor till vardags är det inte många som märker skillnaden. Riktiga kaffekonnässörer känner dock en stor skillnad när de får en kopp kaffe bryggt av enbart Arabicabönor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *