Hur gör man cold brew

Hario Cold Brew

Cold brew kaffe har tagit kaffevärlden med storm de senaste åren och blir mer och mer populärt. Idag det går att beställa någon form av cold brew kaffe på flesta caféer runtom i Sverige och i världen. Det är särskilt populärt under varma sommardagar men fungerar lika bra att dricka året om.

Men du behöver inte gå till ett café för att kunna njuta av en kopp. Att tillverka cold brew är väldigt enkelt och det krävs inte så mycket för att tillverka denna goda och svalkande dryck hemma. Det som krävs mest är tid. En av de bästa sakerna med cold brew är att det inte finns något rätt eller fel – allt handlar om smak och tycke och det finns många olika variationer och möjligheter.

Hur gör man cold brew hemma?

Det är busenkelt och det finns många varianter att göra cold brew kaffe på. Det går att använda allt från vanliga husgeråd till lyxigare produkter för att framställa det.

Recept på cold brew

 1. Mätt upp 60 – 100 gram grovmalt kaffe beroende på smak och häll det i en förslutningsbar behållare.
 2. Häll i 1 liter kallt kranvatten och rör om.
 3. Förslut behållaren och ställ i kylskåpet.
 4. Låt smakerna extraheras ur kaffet, ”bryggas”, i 8–24 timmar. Ju längre bryggtid desto mer smak.
  Om du vill snabba upp bryggningsprocessen så kan behållaren stå i rumstemperatur över natten
 5. Sila sedan av kaffet, genom till exempel ett kaffefilter, i en annan behållare. Kaffetkan behöva filtreras flera gånger för att få bort alla kafferester. Eventuell sump somfinns kvar kan påverka smaken och hållbarheten.
 6. Häll upp önskad mängd kaffe i en kopp, späd eventuellt med mjölk eller is efter smak.

För att något att jämföra med så är det ungefär 65 gram vanligt bryggkaffe till en liter vatten.

Vad är cold brew kaffe?

Cold brew innebär att kaffet är kallbryggt. Eftersom kaffet inte har värmts upp till högatemperaturer som vid vanligt bryggkaffe så behåller det smaker som annars försvinner underuppvärmning. Det ger kaffet en mildare, sötare och mer autentisk kaffesmak. Det finnsnästan ingen beska eller bitterhet i kaffet när det är kallbryggt eftersom dessa smakerfrigörs från kaffebönorna när dem värms upp.

En kallbryggning tar längre tid, mellan 8 – 24 timmar beroende på hur starkt kaffet ska bli.Vilket är en stor skillnad mot dem få minuter det tar för det varma bryggkaffet att rinna ner ikaffekannan. Eftersom cold brew kaffet bryggs under en längre tid så blir det en högrekoffeinhalt i kaffet. Det kan vara bra att ha det i åtanke när du dricker cold brew. Påverkasdu mycket av koffeinet så kanske du inte ska dricka det innan du ska gå och lägga dig ellerbyta till ett koffeinfritt kaffe.

Skillnaden mot iskaffe är att iskaffe är varmbryggt och har sedan kylts ned, medan cold brewbryggs kallt. Eftersom cold brew tar längre tid att göra så kostar det mer på caféer än vadiskaffe gör

Cold brew kaffe har en hållbarhet på 1–2 veckor när det förvaras i en försluten behållare ikylskåp.

Kort om cold brew kaffets historia

Även om cold brew har blivit mer populärt runtom i världen under de senaste tio åren så harmetoden funnits i hundratals år. Metoden användes redan på 1600-talet i Japan, så kallatKyoto-kaffe. Anledningen till detta var att det kalla kaffet var enkelt att ta med sig när manreste och kunde sedan värmas upp när det skulle drickas. Det fungerar på samma sättidag, även om teknikerna har blivit förfinade.

Trots att metoden har funnits länge i Japan så startade trenden med cold brew kaffe i USA.Allt eftersom kaffedrickare över hela världen har uppmärksammat den svalkande och godakaffedrycken, som har många variationer, så har efterfrågan ökat. Idag finns cold brew kaffeatt köpa på caféer men även i flaskor och burkar i livsmedelsbutiker. Det är lätt att få tag i,och det är precis lika lätt att göra eget.

Varför är cold brew kaffe så populärt?

En stor anledning till att cold brew kaffe har blivit så populärt är för att det är enkelt atttillverka och inte kräver någon form av kaffemaskin. Att det dessutom håller länge ikylskåpet gör att det går att göra mycket kaffe på samma gång, så att det finns för fleradagar framöver. Det är enkelt att ha ståendes i kylskåpet och hälla upp när det är dags attdricka. Perfekt för stressiga morgnar eller att ta med sig på resan. Du behöver inte oroa digför att det tappar värmen eftersom det redan är kallt så du kan dricka det i din egen takt.

Att den har en mildare och sötare smak än vanligt bryggkaffe gör att många föredrar attdricka det och det behövs oftast inte tillsättas något socker eftersom kaffet är sött i sig.Även personer som har lite svårt för bryggkaffe tycker mer om cold brew eftersom det haren snällare smak. Kaffet är skonsammare mot känsliga magar eftersom inte lika mycket syrorfrigörs vid bryggningen

Det är en svalkande dryck som passar utmärkt under varma sommardagar när det varmakaffet inte är lika lockande. Men när det är en sval kväll så funkar det bra att värma kaffet.Detta gör att kaffet är smidigt att ha hemma året om.

Det ger dessutom kaffeälskare möjlighet att experimentera med mängder, malningsgrader,bryggtider och kaffesorter. Sen när kaffet väl är tillverkat så kommer ännu mer möjligheterkring smaker. Det går att testa olika sorters smaksättare att ha i kaffet som till exempelkardemumma, kanel och vanilj. Det finns oändligt många varianter och smakkombinationeratt testa

Eftersom det kan gå åt mer malet kaffe vid tillverkning av cold brew än vid vanligtbryggkaffe, beroende på hur mycket kaffe du använder, kan man ibland vilja späda ut kaffetmed andra goda ingredienser. Detta gör att en bryggning räcker till fler koppar och genomatt tillsätta olika ingredienser så får du en stor variation på kaffet. Att späda ut kaffet är ävenett sätt att minska koffeinhalten i drycken.

Cold brew kaffe går att dricka som det är, men passar även utmärkt med både mjölk och is.Det gör att kaffet känns både lyxigare och mer svalkande. Det går även att använda det idesserter, bakverk, kaffedrinkar och matlagning.

Utrustning för att göra cold brew hemma – Hario Cold Brew Bottle

En av de stora fördelarna med cold brew är att det inte kräver så mycket ansträngning ellermaskiner för att göra. Vem som helst kan göra det hemma och det som behövs är vanligasaker som finns i de flesta hem. Det går att använda sig av en vanlig glastillbringare ellerkaraff, med lock och kaffefilter eller silhandduk, när du gör cold brew hemma. Även omprocessen att tillverka cold brew är enkel så går det att göra den ännu smidigare genom attha anpassad utrustning.

Det finns behållare som är tillverkade för att göra cold brew och underlättar processen.Hario Cold Brew Bottle är designad för kallbryggning. Flaskan är gjord i japanskt värmetåligtglas och har en avtagbar flaskpip i silikon. Den har ett inbyggt plastfilter, som underlättartillverkningen. Det enda du behöver göra är att tillsätta det malda kaffet i filtret och kalltkranvatten i flaskan och låta det dra i kylskåpet. Filtret klarar även av finmalet kaffe. Närkaffet har dragit färdigt så är det enkelt att ta bort filtret med kaffesumpen och sedan kunnaförvara det kalla kaffet i flaskan. Hario Cold Brew Bottle har en snygg och elegant design ochär enkel att rengöra. Den passar i kylskåpsdörren så det alltid kan finnas kaffe nära till handsoch kan enkelt följa med i picknickkorgen till stranden en varm sommardag.

När du använder dig av en Hario Cold Brew Bottle för att göra ditt cold brew kaffe hemma såkan du utgå från följande recept:

6–10 gram kaffe till 100 ml vatten – vilket är samma ratio av kaffe och vatten som när dutillverkar en liter.

Sedan kan du allt eftersom experimentera med mängder så att du hittar den smak och styrkasom passar dig bäst.

Vad för kaffe ska man använda vid cold brew?

Det går att göra cold brew på alla sorters malet kaffe. Antingen kan du mala bönorna själv,låta en kaffebutik göra det eller köpa färdig malet kaffe.Smaksatt kaffe går alldeles utmärkt att använda. Lätt och mellanrostat kaffe lämpar sig bästför cold brew eftersom mörkrostat kan ge en bitter smak.Det finns även kaffesorter att köpa som är specifikt framtagna för cold brew men detfungerar lika bra att testa sig fram.För den som vill minska koffeinintaget så fungerar det bra att göra cold brew med koffeinfrittkaffe.

Hur ska malningsgraden vara?

Ju mer finmalt kaffet är desto mer extraheras smakerna ur kaffet. Detta blir extra tydligt vidcold brew eftersom det är en lång bryggtid. Det är rekommenderat att använda grovmaltkaffe vid cold brew om du inte har en kaffebehållare, som till exempel Hario Cold BrewBottle, eftersom det är lättare att filtrera än det finmalda. Om det finns kaffesump kvar efterfiltreringen så kan det påverka smaken och hållbarheten. Ju mer grovmalt kaffet är destolättare är det att filtrera sedan. Men om det är för grovt malet kan kaffet bli svagt ochsmaklöst. En finare malning gör att de beska och bittra smakerna extraheras lättare vilket föratt kaffet kan få en bitter och besk ton.

Om du har en kaffebehållare som är anpassad för att göra cold brew med så kan du användadig av alla malningsgrader på kaffet. Du kan behöva variera bryggtiden beroende på vilketkaffe du använder eftersom de kan ge olika mycket smak.

Men framför allt, använd dig av ett kaffe som du tycker om.

Tips på vad du kan göra med cold brew kaffe

När du har tillverkat till cold brew kaffe kan det, förutom att drickas som det är, användas påflera sätt. Här kommer några tips på vad du kan göra med ditt cold brew kaffe:

Desserter och bakverk

Cold brew kan användas i alla recept som innehåller kaffe.

 • Glassdessert – Häll kaffet i ett dessertglas och lägg i en kula vaniljglass så har du engod, enkel och svalkande dessert. Det går självklart även att göra kaffeglass.
 • Cold brew pannacotta – en vanlig pannacotta där du använder cold brew somsmaksättare
 • Cold brew cheesecake – en svalkande och god sommardessert.
 • Cold brew brownies – ett bakverk för kaffeälskaren.

Drinkar och drycker

Att kunna sätta sig och njuta av en härligt svankande kaffedrink eller att kanske bjudavännerna på en, är alltid uppskattat. Här finns det mycket utrymme för att experimenteraoch laborera. Men här kommer lite inspiration längs vägen.

 • Tonic och cold brew – Blanda kaffet med tonic och is så får du en frisk kaffedrink medlite bit i. Tillsätt gärna lite lime eller citron.
 • Cosmo brew – blanda tranbärsjuice, cold brew, sockerlag och lite limejuice så får duen härlig och somrig kaffedrink med smak av tranbär
 • Apelsin och cold brew Blanda kaffet med pressad apelsinjuice och is så får du en friskoch söt alkoholfri kaffedryck.
 • Testa gärna cold brew tillsammans med olika sorters saft för att hitta ensmakkombination som passar dig. Det kan vara bra att använda sig av en lite mildareoch fruktigare kaffesort. Till exempel svartvinbärssaft funkar bra ihop med cold brew.
 • Klassikern cold brew med mjölk och is är en kombination som inte får glömmas. Detgör kaffet krämigare och kan även framhäva en del av smakerna i kaffet. Kryddorsom kanel och vanilj kan även bidra med en härlig smak.

Lite mer matigt

 • Det går även att använda cold brew som en ingrediens i smoothies för att göra denmer uppiggande och få lite kaffesmak.
 • Smoothiebowl med kaffe
 • Marinader och kryddning – Ja, cold brew och kaffe över lag, kan användas sommarinader och kryddning i matlagning. I USA är det till exempel vanligt att ha kaffetsom en smaksättare när man steker bacon.

 • Kaffegranola – smak sätt din frukostgranola med kaffe. Gör en kaffemarinad som fårrostas tillsammans med granolan i ugnen.

Kom ihåg att det finns inga rätt eller fel när det kommer till cold brew – det är bara fantasinsom sätter gränser! Våga testa nya smakkombinationer och experimentera. Eller om du baravill dricka ditt cold brew kaffe som det är så fungerar det precis lika bra också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *